17 Nisan 2012 Salı

Turnuva Görememiş En Güzel Formalar - 2


Hollanda'nın 2002 formalarından bahsettiğim şu yazıda, konuyu seriye bağlayacağımı söylemiştim. Ama o kadar unutmuşum ki, aradan 3 ay geçmiş! Kendime "yuh" diyorum ve konuya geçiyorum.

Bu kez çok yakın bir tarihe değineceğim. Hatta yakın tarih ne kelime; içinde bulunduğumuz zaman, desek daha doğru olur. Hollanda'nınkinin aksine, bu kez turnuvalara katılan bir takımın arada kaynayan, "yazık olan" bir formasından söz edeceğim.

Yukarıdaki resim, 2011'in başlarından... Tarihî bir birlikteliği sonlandırarak Adidas'tan ayrılan Fransa Milli Takımı, Nike'la birlikte ilk formasını tanıtıyordu. Böyle büyük takımlar için marka değişikliği önemlidir. Ama sponsor değişikliğinden de önemlisi, geçişin zamanı. Tam Euro 2012 elemelerinin ortası... Yani normalde yeni formaların çıkarılmadığı bir dönem.


Bu tür zamanlarda genellikle idareten formalar hazırlanır ve vakti gelince, yani bir turnuva zamanında yeni, gıcır formalar tasarlanırdı. Fakat Nike, -Fransa'nın büyüklüğünden de hareketle- böyle bir adım atmayarak, Fransa'ya yeni kalıplardan son model, muhteşem bir forma tasarladı. Hatta sadece "bir" formayla kalmayıp, kaleci ve deplasman formaları olarak da yine çok güzel, özgün tasarımlar ortaya koydu.


Formayı incelediğimizde, Adidas dönemindeki rengârenk formaların aksine, Fransa'nın bu kez çok sade ve bir o kadar da şık bir formaya sahip olduğunu görüyoruz. Yakadaki koyu mavi/lacivert ve kol uçlarındaki -tercihe bağlı- kırmızı renklendirme, formaya çok hoş bir hava katıyor. O kol uçları, aynı zamanda Nike'ın yeni bir trendine de öncülük ediyordu. O zamandan itibaren çoğu takımın formasında katlanabilir ve katlanınca farklı bir rengi ön plâna çıkaran kol uçları yaptılar. Fakat üzüntü verici ki, "futbolcu kardeşlerimiz"in maç içinde kol ucunu kıvırdıklarını hiç göremedik. Ya da en azından ben hiç denk gelemedim.

Fransa'nın bu güzel formaları Euro 2012 finallerinde -maalesef- giymeyeceğini en başından beri biliyordum. Ve ne yazık ki yanılmadım. Nike, yaklaşık iki ay önce Fransa'nın yeni formalarını duyurarak bu güzelim formayı tarihe gömmüş ve blogumuza güzel bir malzeme yapmış oldu. Sevinsem mi, üzülsem mi...


İşte bu forma da Fransa'nın yeni iç saha forması. Euro 2012 finalleri ve sonrasında Dünya Kupası elemelerinde giyilecek. Şöyle bakınca fena forma değil. Ama üsttekinden de iyi değil. Belki de en büyük şanssızlığı, mâlum formamızın ardılı olarak çıkmış olması. Yoksa çok daha iyi muameleyi hak eden bir forma. Ancak bu şartlarda bakışımın olumlu olması mümkün değil.

İşte böyle... Toplam bir yıl bile kullanımda kalamamış, giyildiği maçların parmakla sayılabileceği tâlihsiz Fransa forması, turnuva görememiş en güzel milli takım formalarından biri olarak tarihteki yerini almış oldu. Bize de bakıp bakıp iç geçirmek kaldı: Şu formayı bir kupada ağız tadıyla izlesek olmaz mıydı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder