18 Nisan 2012 Çarşamba

Euro 2012



Yine bir turnuva yılındayız. Yine heyecanlıyız. Yine coşkuluyuz. Yine içimiz kıp...

Ne diyorduk... Evet, Avrupa Şampiyonası'na sadece 1,5 ay kaldı. Beni tanıyanlar, kulüpler saçmalığındansa milli takımları, uluslararası turnuvaları ne kadar sevdiğimi bilir. Aynı zamanda video oyunlarına da merakım ortadadır. İkisi bir aray gelince de, iki yılda bir yaşanan muhteşem bir doğa olayı meydana gelmiş olur benim için.

Şimdi yine onlardan birini yaşıyoruz. Fakat bu defa işin şekli daha farklı. Bu sefer bir turnuva oyunu çıkmıyor. Hem koleksiyon bakımından, hem mod çeşitliliği bakımından ben ve benim gibiler için üzücü bir durum. Ama yine de oyuna hasret kalmayacağız. İki yıl önce Dünya Kupası oyununu PC'ye çıkarmayarak "kara bayram" yaşamama sebep olmuşlardı; fakat bu kez PC'yi de boş geçmemişler. Peki nasıl olacak bu iş?


Muhteşem hizmet anlayışından dolayı ABD'de tüketiciler tarafından yılın en kötü şirketi seçilerek "Altın Bok" ödülüne layık görülen Electronic Arts Hazretleri; bu kez Euro 2012'yi ayrı bir oyun olarak yapmak yerine, FIFA 12 için DLC (indirilebilir içerik) olarak çıkarmayı uygun görmüşler. Tabii bu DLC de bedava olmayacak. Erişebilmek için, orijinal FIFA 12 sahibi olmanız ve üstüne İngiliz parasıyla 16 Pound bayılmanız gerecek! (Skidrow, Razor el ele; hep beraber göreve!)


Biraz da içeriğe bakalım. Yayınlanan resimlerde en çok dikkatimi çeken, forma (ve özellikle font) kalitesinin, EA Sports tarihinin en iyisi olması. Özellikle fontları bile bu kadar sağlam yapmalarına çok şaşırdım. Konami zaten PES 4'ten beri en iyi şekilde yapıyor bu işi; ama EA'in genellikle en çok salladığı konudur.

Forma eksikliğini gidermenin yanında, EA en iyi yaptığı işin yine hakkını veriyor ve muhteşem stat atmosferi sunuyor. Özellikle görsel açıdan çok "doyurucu" olmuş. Taraftarların renkliliği, turnuva panoları, saha kenarındaki detaylar... Her şeyiyle turnuva hissine sokuyor insanı. Sesler zaten iyi; aşağıda paylaşacağım videoda kalitesi biraz anlaşılıyor.


Maç dışında da eski turnuva oyunlarından izler taşıyan bir eklenti olmuş. Yükledikten sonra FIFA 12'nin içinde bir mod olarak yer alacak, Euro 2012. O moda girdiğimizdeyse âdeta yeni bir oyuna girmiş gibi olacağız. Aşağıdaki videodan da göreceğiniz gibi (bir türlü gelemedik o aşağıya da...) Euro 2012'de yine birkaç tane mod yer alıyor. İster normal maç yapabilir, ister turnuvaya girebilir; isterseniz de diğer modlarda değişik aktivitelere katılabilirsiniz.

Ayağına kuvvet, 'Kuzey Londra'lı... Bu turnuvada senden yine çok şey bekliyoruz, Turunçgiller olarak...

2010 Dünya Kupası'nda gördüğümüz (gördüğüm?) bazı güzellikler ise bu sıkıştırılmış oyunda bulunmamakta. Mesela 2010 Dünya Kupası oyunundaki, gelişmiş detaylarla kaplı eleme sistemi, bu kez daha sade olacak. Maç içi animasyonlar da, yine o oyunun gerisinde. Son iki turnuva oyununun (2008, 2010) aksine bu kez teknik direktörleri de göremiyoruz. En azından videoda (durun lan, az kaldı!) göremedik.

Oyunun DLC olarak çıkıyor olmasının bir avantajı var aslında. Bir kere DLC olunca internet kökenli oluyor. "İnternetle gelen internetle ayakta kalacağı" için, bu oyunumuzda sık sık resmi güncellemeler görebiliriz. Özellikle kadrolar için lazım olacak. Ve çok da işe yarayacağını düşünüyorum.

Son olarak, bu oyunumuzun (DLC) bir haftadan kısa bir süre sonra, 24 Nisan'da çıkacağını söyleyip; dualarımızın Skidrow, Razor ve Reloaded abilerimizle olduğunu belirteyim. Ve en sonunda şu meşhur videomuzu da paylaşayım. Buyrun; iyi seyirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder