19 Ocak 2013 Cumartesi

Teknolojinin Geldiği Sondan Bir Önceki Nokta


Oyun dünyasında artık bir dönemin sonuna, yeni bir dönemin başına geliyoruz. Xbox 360'la başlayıp, PlayStation 3 ve Wii ile devam eden nesil artık ömrünün sonuna geldi. Geçtiğimiz yıl WiiU'nun çıkışıyla başlayan yeni nesil, bu yıl asıl babalar, Xbox ve PlayStation'ın yeni konsollarıyla kendini bulacak.

Fakat gelişen teknoloji ve özellikle mobil cihazların gelişerek birer oyun konsoluna dönüşmesi, klasik konsol yapımcılarını çok farklı denemelere mecbur bıraktı. Önümüzdeki haziranda E3 fuarında detaylıca göreceğimiz (hatta yeni PlayStation'ın önümüzdeki haftalarda tanıtılacağı söyleniyor) yeni konsollarla ilgili bilgiler de sızmaya ve açıklanmaya devam ediliyor.

İşte o bilgilerden şimdiye kadarki en önemlisi, Xbox'ın Kinect'le çalışacak 'IllumiRoom' görüntü sistemi (Illuminati?). Kinect'in bulunan ortamı taraması sonucu, artık oyunlardaki görüntü televizyonlardan taşarak odayı kaplayacak. Odamız koca bir oyun alanı olacak. Oyundaki ortamın iyice içine girebileceğiz (tabii annelerimizin televizyonun yanına koyduğu ıvır zıvırlar müsade ederse).

PlayStation cephesindeyse daha farklı çalışmalar yürüyor. Onlar bu tarz görüntü sistemlerinden ziyade, kontrol sistemlerine kafa yoruyorlar. Dokunmatik ekranlı, hareket algılayıcı (nine-axis) gamepad'ler tasarladıkları konuşuluyor - ve hatta buna yönelik patentler aldıkları biliniyor.

Yeni nesille tanışmamıza henüz birkaç ay var. O zamana kadar yapabileceğimiz, yukarıdaki videoyu bol bol izleyerek kendimizden geçmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder