11 Eylül 2013 Çarşamba

FIFA 14 - Demo İnceleme


LET'S KICK OFF...
Beklenen gün geldi ve FIFA 14'ün demosu nihayet dün, PC, PS3 ve Xbox 360 için yayınlandı. Ben de yaklaşık iki gündür bol bol oynama ve fikir edinme fırsatı buldum. Geleneksel olarak da bloga bir inceleme yazarak görüşlerimi aktarayım dedim.

Öncelikle en çok merak ettiğim konudan girmek istiyorum. Yapımcılar, kasımda PS4 ve Xbox One için çıkacak yeni nesil sürümünün üstünde o kadar çok duruyorlardı ki, oyunun mevcut nesildeki (ve PC'deki) sürümünde çok az değişiklik olacağını; FIFA 13'ün biraz cilalı versiyonuyla buluşacağımızı düşünüyordum. TAMAMEN YANILDIM!


Oyunun çehresi inanılmaz değişmiş arkadaşlar. Top kontrolü, oyun anlayışı, sahaya yayılış, şutlar, animasyonlar, yapay zeka, atmosfer, seyirciler, sinematik yönetim... Komple bir evrim geçirmiş seri. Hani 11'den 12'ye geçişteki kadar değil ama kesinlikle FIFA 12 ile FIFA 13 arasındakinden çok daha fazla fark var, daha büyük bir değişim söz konusu. Zaten iyi olan ve sürekli de üstüne koyan seride, bir neslin de artık tamamen sonuna gelmişken YİNE bu kadar büyük bir değişim yapmaları gerçekten takdiri hak ediyor.

TOPA MÜDAHALE
Oynanıştaki büyük değişikliklerin başında top fiziği ve kontrolü geliyor. Artık topu iyice futbolculardan bağımsız bir unsur olarak hissedebiliyoruz. Hava topları, seken toplar, paslar... her an topu kontrol etmek için mücadele hâlindeyiz. Yakınımızda rakip olsun ya da olmasın, topu kontrol etmek, yerinde bir zorluk barındırıyor artık. Ve bu nedenle oynanış sırasındaki anlık amaçlardan biri hâline geldiğini söyleyebilirim. Hemen burada bir ipucu vereyim: Artık bir parmağınız sürekli RT tuşunun (PS3'te R2) üstünde olsun. Topu yumuşatmak, düzeltmek, kontrol etmek için her zaman ihtiyaç duyacaksınız.


Yarattığı zorluklardan bahsettiğim için, oyuna gereksiz güçlük katan bir yenilik olarak görmeyin. Kesinlikle yeni FIFA'nın en önemli yapı taşı. Oyunun bilinmezliğini artıracak ve ezberleri zorlaştıracağını düşünüyorum. Bu da sürekli farklı taktikler, farklı metotlar uygulamaya itecek oyuncuları.

TAKIM OYUNU
Yapay zekada da olumlu yönde değişiklikler var. En önemli yenilik; artık hep aynı yolla ve süper zekayla(!) saldırmıyorlar. Oyun plânı, kadro yapısı, takımın özelliği, kilit oyuncular gibi faktörler artık sadece oynayanlar için değil, yapay zekanın kontrolündeki takımlar için de geçerli. Farklı farklı şekillerde yoklayabiliyorlar artık bizi. Karşımızdaki takımın kimliğini artık daha net hissedebiliyoruz.

Takımların karakterleri, daha fazla işin içinde

Kendi takımımızda da yenilenmiş yapay zekadan güzel esintilerle karşılaşabiliyoruz. Yapay zeka, top ayağımızdayken artık daha çok pas imkânı yaratmaya çalışıyor. Çevredeki takım arkadaşları yakına gelerek pas istiyor, hızlı kanat ve hücum oyuncuları her an savunma arkasına koşu yaparak atağı genişletmeye ve tehlike yaratmaya çalışıyor, rakip ataklarında kontrolümüzde olmayan oyuncular da daha iyi pozisyon alıyor. Kısacası oyun üzerindeki hakimiyetimiz ve oyun zevkimiz daha da artırıyor.

Burada aklıma takılan bir soru işareti var ki, o da; sürekli savunma arkasına koşan, boşa kaçan hücumcuların, FIFA 11 ve PES 2011'deki gibi bir ara pas bug'ına neden olup olmaması. Henüz erken tabii. Özellikle demodaki birkaç takımın da üst düzey olması ve kaliteli oyunculardan oluşmasını göz önünde bulundurursak, oyunun tam sürümü çıktığında daha iyi görebiliriz bunu. Ama tabii ki dileğim, oyunun her yerinde dengeyi sağlamaya çalışan yapımcıların böyle bir açık bırakmaması.


FİGÜRANLIKTAN YARDIMCI OYUNCULUĞA...
Oyunun güzelleşen kısımlarından biri de atmosferi. Yine yapımcıların daha çok yeni nesil sürümünde üstünde durduğu seyircilerdeki değişimi, bu nesilde de görebiliyoruz. Artık daha kaliteli modellemelere sahipken, hareketlilikleriyle ve sesli tepkileriyle oyun alanını daha iyi dolduruyorlar. İşitsel olarak daha dinamikler ve pozisyonlara yumuşak geçişlerle anında tepki verebiliyorlar. Yani önceki oyunlardaki gibi ani ses patlamaları değil, orantılı ses geçişleriyle tepkilerini yansıtıyorlar. Görsel olaraksa özellikle gol sevinçlerinde ve pozisyon tekrarlarındaki farklı kamera açılarında, çok daha canlı ve gerçekçi oldukları göze çarpıyor.

KAMERA! MOTOR!
Burada hemen oyunun sinematik yönüne değinmek istiyorum. FIFA 13'te oyun adeta tamamen anlık görüntüden ve ana kameradan ibaretti. Gol sevinçleri, tekrarlar (ki çoğu pozisyonun tekrarının gösterilmemesini bırak, bazen gollerin bile tekrarını göstermiyordu), yakın çekimler... Oyun sinematik açıdan hâlen çok gerideydi. Bu kez bu konuda da çok adım atmışlar. Tehlikeli pozisyonlarda genellikle kaçıran oyuncunun yakın çekim görüntüsüyle birlikte pozisyonun tekrarını da hemen veriyorlar - ve arada güzel geçişler uyguluyorlar. Kart anında da hem hakemi, hem kart gören oyuncuyu yakın çekimle ekrana getiriyorlar. Gollerdeyse hem eskisi gibi takılan, abuk anlar yaşanmıyor; hem de anında farklı açıya geçip sevinci daha iyi yansıtıyorlar. Tabii tüm bu yakın çekimler sırasında, oyuncu modellemelerinin ve grafiklerin ne kadar iyi olduğunu da iyice görmüş oluyoruz.


ENDİREKT SERBEST VURUŞ
Oyunu yeterince övdük, biraz da eksilerinden bahsedelim. Oyunculara yapışıklığından ayrılan top ve yeni animasyonlarla birlikte, bazen oyunun gerçekçiliğine yakışmayan sert animasyon geçişleriyle karşılaşabiliyoruz. Yapımcıların belki de tam sürüme kadar düzeltebileceği bir hata olsa da, demoda dikkatimi dağıtan bir konu oldu.

Önceki oyunlarda devre ve maç bitişleri çok uzayabiliyordu. Top ceza sahası çevresindeyken bir türlü bitirmiyordu maçı hakem. Bu kez onu tamamen kaldırmışlar. Ama ne kaldırmak! Hakem oyunu her an her yerde bitirebiliyor. Şu ana kadar başıma bununla ilgili çok büyük bir kaza gelmedi ama efsane hatalara sebep olabilir.



MERMİ GİBİ...
Yapımcıların en çok üstünde durdukları yenilik, "Pure Shot" ismindeki yeni şut sistemiydi. Artık futbolcular topa daha güzel animasyonlarla vuruyorlar ve daha iyi şutlar çıkarabiliyorlar. Fakat demoda şimdiye kadar şutlar bu özellik biraz olumsuz olarak gözüme çarptı. Zira futbolcular fazla düzgün vuruyorlar! Nispeten zayıf oyuncular bile uygun pozisyonda çok iyi şutlar çıkarabiliyorken, üst seviye futbolcular neredeyse şaşmıyor. Oyundaki sert ve düzgün şut ortalaması inanılmaz. Bunun özellikle tam sürümde gol atmanın çok kolay olmasına sebebiyet vermesinden çekiniyorum. Bir de önceki paragraflarda bahsettiğim sürekli arkaya kaçan oyuncularla birleşince... Aman EA korusun! Umuyorum ki tam sürümde bu seviyede olmayacaktır.

JOGA BONITO
Sürekli daha da güzel olan, üstüne koymaktan vazgeçmeyen, yeri geldiğinde köklü değişikliklerden çekinmeyen FIFA; bu sene yine yeniliklerle dolu çok güzel bir oyunla geliyor. En başta verdiğim linki tekrarlayayım: Bu linkten FIFA 14'ün demosunu indirebilirsiniz. Futbola ve oyunlara ilginiz varsa zaten FIFA'nın kalitesini de biliyorsunuzdur. Yine kaçırılmayacak bir oyun olmuş. Bir senelik yeni oyuncağımız yine çok güzel. İyi oyunlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder