27 Temmuz 2012 Cuma

PES 2013


Sabahla öğle arasındaki geçiş zamanındayız. Son 20 günde adetim olduğu üzre geceyi uyumadan geçirdim. Saat 8'de uyku bastırmıştı ama yatakta debelenerek geçirdiğim 2 saat sonucu kendime daha fazla eziyet etmeyip PC'ye dönmeye karar verdim. Canım sıkıldı, ne yapacağımı da bilemedim. Sonra aklıma geldi, son 8 yılda en ilgisiz oynadığım PES demosunu kısaca inceleyeyim, dedim.

Uzun paragraflardan oluşan kompozisyon yazma niyetinde değilim. Madde madde değineceğim.


  • Hayatımda ilk defa hiçbir gameplay (oynanış) videosunu izlemediğim bir oyunun demosunu oynuyorum. Normalde hazirandaki E3 ve ağustostaki Gamescom fuarlarından türlü oynanış videoları çıkar (ve sızar); biz de onlardan biraz izlenim edindikten sonra demoyla tanışırdık. Bu sene E3 bu yönden kısır geçti, Gamescom da daha gelmeden demo çıktı.
  • Ekimde çıkacak futbol oyununun demosu temmuzda mı çıkar? Geçen sene ağustosta demo çıkarıp, full sürüme kadar ikinci demoyu da çıkarmışlardı. Bu sene hat-trick yapacaklar herhalde.
  • PES'i yapanların Müslüman olduğunu düşünüyorum. Japon deyip geçme, inançlı adamlarmış demek ki. Senelerdir her PES demosu ya Ramazan'da, ya da Ramazan Bayramı'nda çıktı. Ramazan her sene 10 gün öne kayıyor; bu adamlar da yakalamak için oyunu öne kaydırıyorlar. Benim için artık Ramazan demek, PES demosu demek. Allah kabul etsin, Konami.
  • Yıllaaar sonra PES'ten FIFA'ya dönünce, bu demo da hâliyle ilgimi pek çekmedi. Zaten Konami'nin yayınladığı birkaç hareket videosundaki abuk animasyonlar, serinin bıraktığım yerden, yani 2012'den pek de yol kat etmediğini gösteriyordu.
  • Oyunun 2012'den en büyük farkı, akıcılaşmış olması. 2012'de topu kontrol etmek, ya da koşan oyuncuyla dönüş yapmak, yavaş ve robotumsu görüntüler oluşturuyordu. O yönden iyi toparlamışlar.
  • Karambol iyice bulanıklaşmış. 2-3 oyuncu topun başında toplanınca yapay zeka ne yapacağını şaşırıyor; oyun bir anda her tür saçmalığa açık hâle geliyor. Tabii bu anlarda hiç anlamadan seri çalımlar da atabiliyorsunuz.
  • Ara paslar ve özellikle havadan atılanları, 2011'de aşırı kolay olduktan sonra 2012'de resmen seriye veda etmişti. Geri dönmüşler. Üstelik oyuncuya ter döktürmeyecek kolaylıkta, aklına estiğinde yaptırmayacak zorlukta. Biraz kararını bulmuş sanki.
  • Kaleciler artık topu aldıkları zaman daha hızlı ve etkili degajlar yapabiliyorlar. Özellikle el degajları büyük oranda yenilenmiş.
  • ŞUTLAR! Serinin son oyunlarında giderek saçmalayan, futbolun en önemli hareketlerinden biri. Bu sene artık güzel animasyonlarla, kendimizi de fazla yırtmadan düzgün şutlar çekebiliyoruz. Ama ne şutlar! Bu kadar mı kolaylaştırılır; bu kadar mı ayağa düşürülür... Aklınıza gelebilecek herhangi bir futbolcuyla, ayağıyla topa vurabilen herhangi bir canlıyla, bu oyunda ceza sahası çevresinden çok rahat goller atabilirsiniz. Sadece 2-3 maçta alışmanız yeterli. Hayır, herkes çok rahat şutlar çekince, yıldızlarla da bu işin suyu çıkıyor. Misâl, demoda en iyi Ronaldo vardı. Hoca o nasıl şutlar, o ne füzeler... Mübareğin ayağından çıkan gol... Tamam, Ronaldo zaten çok iyi bir oyuncu ve şutlarıyla ünlü. Ayrıca oyunlarda kapak yıldızları da hep biraz yükseltilir. Ama bu kadar da abartılmasın. Herhalde Barça'yla oynarken top Messi'nin ayağına değince hakem direkt gol verecek.
  • Şu yukarıdaki fotoya bakın. Onu koymamın mantığı "PES 2013'le ilgili bir şey" olması değil. Tesadüf değil. Zlatan'ın imzasıdır. Hatta kariyerinin özeti. En çok yaptığı kendine has harekettir. Dolayısıyla PES 2013'te Zlatan gibi büyük bir yıldızın bu meşhur hareketinin olması gayet normal. Peki PES 2013'te istisnasız her futbolcu, istisnasız her yerde, en ufak bir karambol gördüğünde şu hareketi yapabiliyor, desem? En son altı pasta bir savunmacı topu uzaklaştırmak için bu harekete kalkışınca çıldırma noktasına geldim. Daha bu şekilde asist yapmaya çalışanlar mı dersiniz, orta sahadan ileriye top çıkaranlar mı, taç çizgisinden top çevirenler mi... Ohooooo...
Toparlayacak olursak, PES bu sene biraz daha iyi; ama hâlâ FIFA'nın gerisinde. Tabii daha temmuzda çıkmış bir demo bu. Full sürüme kadar çok değişiklik olabilir. O ihtimâli de düşünürsek, bu sene PES; kemik hayranlarını tatmin edecek kadar güçlü, FIFA'cıları çelecek kadar yetersiz; ama tarafsızları ikna edebilecek kadar da rekâbetçi. Kısaca Oyungezer usulü sıralama yaparsak;

FIFA 12 > PES 2013 Demo > PES 2012

6 Temmuz 2012 Cuma

Taçsız Geri Zekalı


Ülkenin gelmiş geçmiş en büyük sporcularından biri hakkında kitap yazıyorsun. Ve kitabın kapağına, sporcunun kendi ismiyle özdeşleşmiş formasıyla olan fotoğrafını koymuyorsun.

İşin en kötü yanı da ne; biliyor musun Yalçın? Bu kitabın yazarı, o kulüple içli dışlı olmuş, dinozor spor yazarlarından...

The Best...




2012 Avrupa Futbol Şabele şübele zöttürüsünün en güzel ânı... Tabii "an" deyince tek bir kare koymak daha mantıklı olurdu; ama aslen o birkaç saniyeyi kastettiğim için böyle yaptım. Her neyse...

Bu arada, böyle futbolun ağzına Joey Barton sıçsın.